Kazein Kanserojen Değil, Bir Süt Proteinidir


KKTC için HELLİM önemli bir kültür mirası ve ekonomik değeri büyük olan değerli bir süt ürünüdür. Asılsız bilgilerle kirletmeyelim…
Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğrt. Üy. Prof. Dr. Canan HECER son günlerde kamuoyunda gündeme gelen Kazein maddesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’ne açıklamalarda bulunan YDÜ Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğrt. Üy. Prof. Dr. Canan HECER; “Kulaktan kulağa dolaşan bilgi kirliliğinin aksine kazein kanserojen değildir, bir süt proteinidir. Sütte yaklaşık olarak % 3.5 civarı olan proteinin %3’e yakını kazein, gerisi de serum proteinleridir. Üstelik kazein biyolojik değeri tam bir proteindir. Yani vücudumuzda sentezlenemeyen proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerin önemli bir kaynağıdır. Süt bu önemli aminoasitleri, yeterli ve dengeli bir düzeyde içerir. Bitkisel proteinlerin aksine hem büyümemizi hemde yaşamımızı devam ettirmemizi sağlar. Bu yüzden bebeklerin yegane besini SÜTTÜR.” dedi.

Prof. HECER, diğer peynirlerin yapımında olduğu gibi HELLİM üretiminde de sütten peynirin oluşması için kazeinin asit yada enzimle pıhtılaştırılması gerekir. Bu işlemin olabilmesi için sütte bulunan kazeinin yeterli olduğunu belirtti.

Bazen özellikle sütün kuru maddesinin düşük olduğu durumlarda, peynirlerin yapımında sınırlı ölçüde süt tozundan yararlanıldığının altını çizen Prof. HECER, bu da peynirin yapısını iyileştirir ve randımanı arttırır dedi. Burada da genelde düşük ısıl işlem uygulanarak elde edilen serum proteinlerinin etkisinden yararlanılır. Tabi ki kullanılan süt tozu da kanserojen değildir. Sadece peynire değil dondurma, çikolata ve bir çok süt içeren ürüne de teknolojisi gereği katılabilir.